Masterclass 2019

Masterclass Geoffrey Madge

Gehoord: 13 januari 2019 “De Swaen’.

Onder auspiciën van Stichting Piano Edam vond zondagmiddag 13 januari een eerste Masterclass plaats. In ‘De Swaen” waren Lieselotte van Tol (Conservatorium Rotterdam); Sara D’Agostino (afgestudeerd Conservatorium Rotterdam 2016 cum laude) en Peter Sluijs (Bachelor Utrechts Conservatorium en thans studerend voor zijn Master) aanwezig om een masterclass te krijgen van Geoffrey Madge. Madge (1941) is een door de wol geverfde concertpianist/componist en conservatoriumdocent die al vele masterclasses gaf. De Australische meesterpianist kwam in 1963 naar Europa en vestigde zich in Nederland en werd docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als pianist is hij o.a. gespecialiseerd in complexe avant-garde muziek (Xenakis) en virtuoze pianomuziek (Bach/Busoni). Met deze eigenschappen is hij een docent die lijn en structuur kan aanbrengen in de  door de drie deelnemers ingestudeerde Sonatine van Ravel, de Moments Musicaux Op. 16 No. 1 van Rachmaninoff en de Pianosonate in b klein, s. 178 van Franz Liszt, alle virtuoze composities die vragen om een balans tussen technische beheersing en muzikaal inzicht.

De kandidaten hadden zelf de muziek gekozen en Geoffrey Madge had de pianisten niet eerder horen spelen. Dit blanco uitgangspunt had vele voordelen. Zo ook de vleugel, een Yamaha met een wat hard karakter. Pianisten zullen zich in de meeste gevallen moeten aanpassen aan instrument en ruimte. Laat een lastig instrument maar eens mooi zacht en zangerig klinken. Madge toonde zich een beminnelijk pedagoog die begon met complimenten wat betreft het spel. Daarna begon hij met fijn slijpen. Vaak begon hij met “ik heb een voorstel” en met een andere lichaamshouding, vingerbeweging, het overdrachtelijk weergeven van rusten en melodie en vele andere details waren verbeteringen duidelijk hoorbaaar. De drie pianisten kwamen op een hoger niveau en het aanwezige publiek kreeg een kijkje in de keuken van de uitvoerende musicus.

Ongeveer zeventig PianoVrienden (donateurs) waren in de kerk aanwezig. Voor een volgende openbare masterclass zal zeker belangstelling zijn.

Op zondagmiddag 26 mei zijn tijdens de gratis toegankelijke PianoWandeling in Edam Lieselotte van Tol en Peter Sluijs te beluisteren.

Leendert de Jonge