Grote Kerk

Aan de noordwestelijke stadsrand van Edam is de Grote of St.Nicolaaskerk een dominant bouwwerk. Het is de grootste hallenkerk van Nederland en behoort tot de top honderd van de rijksmonumenten van Nederland. In een hallenkerk zijn de zijschepen  even hoog als het middenschip. Aan de zuidzijde bevindt zich een portaal in laat-gotische stijl. De kerk is beroemd om zijn 32 gebrandschilderde glazen, vervaardigd tussen 1602-1627. Het imposante orgel uit 1663 is gemaakt door Barend Smit uit Hoorn.

 

www.grotekerkedam.nl

 

 

 

 

 Grote kerk edam

 

 

Stadhuis

Het uit 1737 daterende stadhuis van Edam staat in het hart van de stad aan het Damplein. Blijkens een gedenksteen in de hal is het gebouwd door de Edamse meester huistimmerman Jacob Jongh en werd de eerste steen gelegd door burgemeester Roelof Boot.

www.vvv-edam.nl

 

 

 

 

 

 

 

Raadzaal Stadhuis

De raadzaal, de vroegere schepenzaal, verkeert nog in zijn oorspronkelijke staat met het door W. Rave geschilderde behang, voorstellend het oordeel van Salomon en de kroning van Saul. De zaal doet nu dienst als trouwzaal van de gemeente Edam-Volendam. Het VVV kantoor is rechts van de ingang en de bovenverdieping gebruikt het Edams museum voor exposities.

 

 

 

 

 

P.K. de Swaen (voorheen Lutherse Kerk Edam)

In 1740 is de P.K. de Swaen (voorheen Lutherse kerk met zijn imposante Lodewijk XIV-gevel, gereed gekomen op de plek waar vroeger het Edamse stadhuis zich bevond. In de toplijst zien wij de bekende Lutherse zwaan. De hoge zaalkerk werd sober ingericht met o.a. zandstenen plavuizen, bestrooid met zand, een eiken preekstoel met een rococo-ornament onder het klankbord, en het latere doophek uit 1742. Pas in 1809 werd een orgel geplaatst op de huidige plek.

Boven de deur van het voormalige stadhuis, nu dus de P.K. de Swaen, staat het volgende te lezen:

 

Daar eertyds wierd het heilig recht

Ten nut vant algemeen beslegt

Word nu naar voorschrift van Gods woord

De vrede en boetbazuin gehoort

Men danke God en de agtbare raad

Door welkers gunst dit huis hier staat

 

 

 

 

Edams Museum

Dit huis werd omstreeks 1540 gebouwd voor een rijke Edamse koopman en is het oudst bekende stenen huis van de stad. In die tijd was Edam nog een overwegend houten stad. Door de stenen wanden rondom en de natuurstenen kozijnen in de voorgevel was het een huis met een “rijke” uitstraling. 

In 1893 werd het zeer vervalllen pand door de gemeente gekocht, waarna het werd gerestaureerd door Pierre J.H.Cuypers, onder meer bekend door het Rijksmuseum en het Centraal Station. Sinds 1895 is het in gebruik als stedelijk museum.

 

Edams MuseumDrijvende Kelder

Het huis is tot in het buitenland bekend om zijn 'drijvende kelder', een waterdichte gemetselde bak die op het grondwater drijft en dus op en neer beweegt.

www.edamsmuseum.nl

 

edams_museum_1

 

 

 

 

Doopsgezinde Vermaning

De Doopsgezinde Vermaning (Jan Nieuwenhuizenplein 6) is in 1702 gebouwd.

Het is een ingetogen schuilkerkje, omringd door verschillende huizen, maar is vanaf de Kaasmarkt goed zichtbaar. De preekstoel, banken, het doophek en het verdere eikenhouten interieur dateren uit de bouwtijd.

 

Het eenklaviers orgel, in 1903 gemaakt door Bakker en Timmenga uit Leeuwarden voor de Gereformeerde Kerk te Gaastmeer, is in 1992 overgeplaatst naar Edam.

 

De Doopsgezinde Vermaning

foto’s A.P. van Ginkel

 

 

 

 

 

 

 

H. Nicolaaskerk

De rooms-katholieke Nicolaaskerk (Voorhaven 126) is een zogenoemde Waterstaatskerk. Ze is gebouwd in 1846 onder toezicht van ambtenaren van rijkswaterstaat als vervanging van een oudere kerk.  Het is een bijzonder sober, in klassicistische stijl opgetrokken bouwwerk, zonder ramen in de voorgevel.

Ook het interieur is met zijn wit gepleisterde muren van een grote eenvoud.

 

 

 

Speeltoren Kleine Kerk

De speeltoren is een overblijfsel  van de Onze Lieve Vrouwen- of Kleine kerk, de oudste kerk van Edam. De toren dateert grotendeels nog uit de 16e eeuw en is voorzien van een klokkenspel, in 1561 gegoten door Pieter van der Ghein uit Mechelen.

Van de tweebeukige kerk resteert nog slechts een in 1972 vernieuwd en tegen de toren aansluitend deel. Het overige van de kerk is in 1883 gesloopt.

 

 

 

 

Kaaspakhuis, Voorhaven 127

Aan een schilderachtige gracht in Edam, achter een rij historische geveltjes, liggen de kaaspakhuizen van Gestam B.V. Kaasexport.

Een modern bedrijf met een lange traditie, dat al sinds 1916 kaas opslaat, verpakt en exporteert.

Lees  over de moderne kaasopslag en verwerking.

Hier vindt u ons kaasassortiment.

 

 

 

Atelier Gea Karhof

Celebrating Life
Celebrating Life

Gea Karhof (1945) is een grafisch kunstenaar die met behulp van de oude techniek van etsen een wereld visualiseert waarin op één prent vele culturen samengaan. Zo grijpt ze terug naar symbolen van oude culturen, die ze op haar vele reizen heeft bezocht, en combineert deze met twintigste-eeuwse iconen als Donald Duck en Marilyn Monroe.Er zijn door Gea kortgeleden een aantal etsen gemaakt op het thema muziek. Musici uit verschillende culturen en tijden worden met elkaar geconfronteerd in de handgekleurde etsen met bladgoud.

 

www.geakarhof.nl

 

 

 

 

Hotel Restaurant De Fortuna

Hotel & Restaurant "De Fortuna" is gelegen op een schilderachtig plekje met uitzicht op de oudste scheepswerf van Edam. 

De vaart waaraan Hotel & Restaurant De Fortuna is gelegen, wordt in de wandeling ook wel "Het Boerenverdriet" genoemd. De herkomst van deze naam is niet geheel duidelijk. Algemeen wordt aangenomen dat de boeren in vroeger tijden, als zij hun koeien per koeboot vervoerden, steeds moeilijkheden ondervonden bij het ronden van de kronkelige bochten in de vaart.


Hoewel de oorspronkelijke huizen die thans Hotel & Restaurant "De Fortuna" vormen, er al rond 1650 moeten hebben gestaan zijn er maar betrekkelijk weinig afbeeldingen van vóór 1900 beschikbaar.

www.fortuna-edam.nl

 

 

 

Cafe de Harmonie

De Harmonie is een bruin café annex hotel-pension in de binnenstad van Edam. Tot 1680 was De Harmonie een bedrijf dat schepen in de stad Edam voorzag van scheepsmaterialen en drinkwater. Voor dit doel was er een waterput onder de achterplaats van het café. Deze put is nog geheel in tact en is 6x6x5 meter. Na 1680 is het bedrijf een pension geworden. 

Van 1850 tot 1960 is De Harmonie een kroeg geweest waar de arbeiders vrijdags hun loon uitbetaald kregen en het terstond voor het grootste deel weer opmaakten.

De eigenaar stelde in oude tijden orde op zaken als dat nodig was en dit deed hij met een "Engelse sleutel" en dit is tot op heden de bijnaam voor het café. De Engelse sleutel gaat nog steeds van eigenaar tot eigenaar als relikwie uit het verleden.

www.harmonie-edam.nl

 

 

 

 

Sas Bloemiste

Fleur je dag, stap binnen bij Sas Bloemiste Edam

Binnenstappen bij Sas Bloemiste in Edam, gelegen onder de speeltoren van Edam, fleurt je dag!

Sas Bloemiste laat je in Edam graag meegenieten van de prachtige bloemen en planten die elke seizoenswisseling weer met zich meebrengt.

In de bijzondere bloemenwinkel kan je terecht voor mooie boeketten, planten voor binnen en buiten , rouw en trouwboeketten.

Naast de bloemen en planten is er een grote collectie glas en aardewerk voor binnen en buiten.

Tijdens de pianowandeling is de mooie tuin met vernieuwde tuinkamers opengesteld en kan er in de serre naar de prachtige pianoklanken worden geluisterd. Kleine Kerkstraat 22.

www.sasbloemiste.nl

 

 

 

Mei Ling Jewels

Mei Ling Jewels in Edam is een sieraden galerie waar je handgemaakte unieke sieraden vindt voor unieke mensen.

Er liggen sieraden van zo'n 40 verschillende sieraadontwerpers uit binnen en buitenland.

Naast het artistiek leiden van de Galerie ontwerpt en maakt Mei Ling in samenspraak met haar klanten sieraden op maat.

 

www.meiling-jewels.eu

 

 

 

 

 

 

Exp.23.Edam

Nieuwe Haven 23
Nieuwe Haven 23

EXP.23.EDAM     

Nieuwehaven 23, 1135 VJ EDAM     0622 108 690

 In het voormalige kerkje aan de Nieuwehaven 23 worden vanaf 2000 regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst en vormgeving gepresenteerd.

Meestal solo- of duo-tentoonstellingen, soms ook groepstentoonstellingen. Veel bekende kunstenaars hebben hier hun werk al laten zien. Zoals Fons Brasser, Ko Oosterkerk, Dick Cassee, Kees Bierman en Peter Verdonk. Ook kunstenaars uit Edam zoals Henk op ten Berg, Fred Landsman, Jaap van der Pol en Aart Roos.

 

Ook in 2017 zullen weer meerdere tentoonstellingen worden gepresenteerd. Daarnaast is er ook ruimte voor andere activiteiten zoals concerten, filmvoorstellingen en lezingen.

 

 

 

Rijksmonument Voorhaven 152

Rijksmomument Voorhaven 152

De voorgevel van het pand aan de Voorhaven 152 is indrukwekkend, maar verraadt niet dat hierachter twee enorme huizen gebouwd zijn, met een binnenplaats en ook nog een tuinhuis, totaal vloeroppervlakte meer dan 400m2.

De bovenzijde van de voorgevel bestaat uit een trapgevel uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. In het fries boven de begane grond bevinden zich aan de uiteinden twee leeuwenkoppen.

De in de achttiende eeuw vernieuwde ondergevel had oorspronkelijk een houten onderpui met glas-in-loodramen, zoals bleek bij de demontage in 1998 van het interieur ter voorbereiding van de restauratie.

Door de fraai geornamenteerde voordeur stap je een eerste hal binnen, bekleed met marmer. De doorkijk naar de binnenplaats en volgende hal is meer dan 20 meter.

 

De beide hallen en de binnenplaats vormden vroeger samen een steeg, die langs het voorste huis toegang gaf tot een hierachter gebouwd tweede huis.

  

Huis met trapgevel, waarvan het fries eindigt in twee leeuwenmaskers, XVII. Pui XVIIIc, met rijke ingangsomlijsting met gesneden deur en snijraam in Lodewijk XIV-stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). 

 

 

 

 

 

Breestraat 8

Het woonhuis aan de Breestraat nr. 8, ook wel genaamd “Het Hooge Huys”, werd tussen 1595 en 1598 gebouwd door J.J. Breemburgh als apotheek en woonhuis. In zijn lange leven heeft het huis vele eigenaren en even zoveel functies gehad.

 

Veel Edammers kennen het huis nog als de slagerij van de Jong. Ook aquarellist, beeldhouwer en schilder Benjamin Royaards woonde en werkte hier van 1963 tot 1969. Hierna waren Frieda en Feike Wassenbergh er gevestigd met hun antiek winkel.

 

In de periode 1967-1968 is het pand grondig gerestaureerd door de bekende architect C.W. Royaards. De huidige eigenaren hebben het pand in 1995 weer geheel in goede staat gebracht met veel aandacht voor de historische aspecten van het pand.

 

 

 

 

 

 

Het Voorhuis, Lingerzijde 4

Tuinzijde Jan van Wallendalplein 28
Tuinzijde Jan van Wallendalplein 28

Het Voorhuis dateert uit 1877 en was vroeger een boerenwoning met daarachter een stal voor de koeien. Op de plaats van de stal is later een achterhuis gebouwd.

 Het Voorhuis ligt aan de Lingerzijde 4 tegenover De Speeltoren, de ingang tijdens de PianoWandeling bevindt zich echter aan de tuinzijde,  Jan Van Wallendalplein 28.

 

 

 

 

Voorhaven 49 - Klavecimbels

Op de Voorhaven 49 staan maar liefst 3 verschillende klavecimbels, alle gemaakt door de eigenaar Willem van Stigt.

De oudste is van pallissanderhout en heeft 2 manuals.

De tweede is een kopie naar Vlaams / Frans model met 2 manuals.

De derde is een kopie naar een model van een Delin-klavecimbel (Vlaams) met 1 manual.

 

 

 

 

 

 

Damplein 9, (voormalig Speeltheater) Luxury Sport

Op Damplein 9 was voorheen een school gevestigd, daarna gymzaal en vervolgens het Speeltheater. Nu is daar Luxury Sports gevestigd.

 

 

 

 

 

Music Edam, Spui 1

De Music Shop van Jay en John Vickers aan het Spui 1 in Edam werd op 1 april j.l. officieel geopend door Jan Akkerman. 

Niet alleen is er sprake van een winkel in folkinstrumenten zoals accordeons, gitaren, violen, banjo's en mandolines maar daar, waar voorheen een fotostudio was, hebben de nieuwe Engelse eigenaren een opamestudio ingericht met de naam "Big Cheese Recording Studio". 

Verder is de winkel gespecialiseerd in reparaties en het afstellen van instrumenten. 

 

 

De volgende artiest(en) zal tijdens de PianoWandeling op deze locatie te beluisteren zijn:

Jay & John Vickers

 

Brouwersgracht 26

 

 

Kleine Kerkstraat 12

 

 

Kapsteeg 3

 

 

De Burghwall